Showing posts with label MCQ. Show all posts
Showing posts with label MCQ. Show all posts

2017 Computer Application Suggestion, Short Type Computer Question - HS (WBCHSE)

2017 WBCHSE ( West Bengal Council of Higher Secondary Education ) - HS DBMS (Data Base Management System)  Suggestion. 2017 HS Short Type Suggestion, uccha madhyamik Computer application Short Type some question. कम्पिउटार एप्लीकेशन सजेशन २०१७ . (২০১৭ উচ্চ মাধ্যমিক কম্পিউটার অ্যাপ্লিকেশান সাজেশন ) Computer Application Class XII Short type question.
 Computer Application Suggestion

  • Define DBMS.
  • What is Primary Key? 
  • What is normalization?Concept of 2NF.
  • Different between Data and information?
  • What is 1:1 Relation?
  • Define Instance?
  • What is Tuple?
  • Define Meta Data?
  • What is Alternate Key ?
  • Define 1:N Relationship?
  • Define Data Dictionary?
  • Define DDL, DCL, SQL and ER Mode.
  • What is full form of SQL?
  • What is full form of ODBC?
  • What is full form of DBA? 
  • What is full form of PQL?
  • What is full form of DCL? 
  • What is full form of DDL?
  • What is full form of DBMS? 
  • What is full form of RDBMS?
  • What is Attribute?
  • What is Ternary Relationship?
  • What is Foreign Key?
  • What is Degree of RDBMS (Relational Data Base Management System)                                    
  • What is Function of DBA?
  • Advantage and Disadvantage of DBMS?
  • What is Candidate Key?                                                         
➤ Download 2017 Computer Application Suggestion, Short Type Computer Question - HS (WBCHSE)   
Page 1 | Page 2| Page 3| Page 4| Page 5| Page 6|Page 7| Page 8| Page 9| page 10 

Networking Short Question and Answer for Class XI, XII

In this post we try to share computer Networking, HTML Short and True False Type very important Question and Answer for Class XI, XII, and other student for WBCHSE (West Bengal Council of Higher Secondary), CBSC board and other competitive  examination.

Networking Short Question and Answer

Question 1: Wan is a ....
Answer: Networking through computers of relatively large geographical area.

Question 2: In WAN data transmission error is less. (True/False)
Answer: False

Question 3: Full Name of ATM is Automatic transfer Mode (True/False)

Answer: False

Question 4: Full Name of HTML is ....
Answer: Hyper Text Markup Language

Question 5: WWW is .......
Answer: To Get the benefit of four serveries of internet

Question 6:ISP Stand for ......
Answer: Internet Service Provider (Example -BSNL, Vodafone, Airtel ect.  )

Question 7: The nature of email address is .....
Answer: Name@domain (Example - abcd@gmail.com)

Question 8:The First Successful network is ....
Answer: ARPANET

Question 9:Modem Stands for Modulator and Transmodulator (True/ False)
Answer:False
Question 10: Telnet is an Internet protocol. (True/False)
Answer:True
View More Question Paper
Page 1 | Page 2| Page 3| Page 4| Page 5| Page 6|Page 7| Page 8| Page 9| page 10

Download Networking Short Question and Answer Paper -pdf

Microsoft Excel Multiple Choice Question Set with Answer

MS Excel MCQS Set and 100+ question with answer.MCQS of MS EXCEL, Free Download Excel Multiple Choice question for all Examinations (Free Download all MS Excel Multiple questions )
MCQS of MS EXCEL

 

1.   All formula in Excel start with
a.   %
b.   +
c.   =
d.   -
Correct Answer: c

2.   You can use a function to combine text from two cells into one cell. But you can use an operator to do the same thing. Which operator is that?
a.   & (ampersand)
b.   = (equal sign)
c.   (space)
d.   All of the above
Correct Answer: a

3.   Two common wildcard characters that Excel recognizes are
a.   * and ?
b.   < and >
c.   ^ and /
d.   + and -
Correct Answer: a

4.   The divide symbol is
a.   /
b.   D
c.   \
d.   )
Correct Answer: a

5.   The multiplication arithmetic operator is represented by which of the following symbols?
a.   ^
b.   *
c.   /
d.   X
Correct Answer: b

6.   To add two cells (A1 and A2) together you use the following formula
a.   =A1 + A2
b.   =Add(A1+A2)
c.   =together(A1:A2)
d.   A1 plus A2
Correct Answer: a

7.   To make a number in cell C1 10% smaller than the number in C3 you enter
a.   =C3*1.10
b.   +C3*110
c.   =C3%10
d.   =C3*.90
Correct Answer: d

8.   On an excel sheet the active cell in indicated by …
a.   A dark wide boarder
b.   A dotted border
c.   A blinking border
d.   None of above
Correct Answer: a

9.   On an Excel sheet the active cell in indicated by
a.   A dark wide border
b.   A dotted border
c.   A blinking border
d.   None of above
Correct Answer: a

10. Using the F11 shortcut key to create a chart on chart sheet creates
a.   A default chart
b.   A 2-dimensional column chart
c.   A 2-dimensional bar chart
d.   A 3-dimensional  line chart
Correct Answer: b


11. You can print
a.   A range of cells by range name
b.   An entire worksheet
c.   A single worksheet
d.   All of the above
Correct Answer: d

12. You can create only a horizontal page break by first selecting
a.   A row below the row where you want the page break to occure
b.   A cell in row 1
c.   A cell in column A
d.   a and c
Correct Answer: d

13. You can create hyperlinks from the Excel workbook to
a.   A webpage on company internet
b.   A web page on the internet
c.   Other Office 97 application documents
d.   All
Correct Answer: d

14. The cell reference fro a range of cells that starts in cell B1 and goes over to column G and down to row 10 is……
a.   B1-G10
b.   B1.G10
c.   B1;G10
d.   B1:G10
Correct Answer: d

15. The advantage of using a spreadsheet is:
a.   calculations can be done automatically.
b.   changing data automatically updates calculations
c.   more flexibility
d.   all of the above
Correct Answer: d

16. The intersection of a row and column is called :
a.   data
b.   a field.
c.   a cell
d.   an equation.
Correct Answer: c

17. There are three types of data found in a spreadsheet.
a.   data, words, numbers
b.   equations, data, numbers
c.   words, numbers, labels
d.   numbers formulas, labels
Correct Answer: d

18. To select a column the easiest method is to……
a.   Double click any cell in the column
b.   Drag from the top cell in the column to the last cell in the column
c.   click the column heading
d.   click the column label
Correct Answer: c

19. If you press ……, the cell accepts your typing as its contents.
a.   Enter
b.   Ctrl+Enter
c.   Tab
d.   Insert
Correct Answer: a 
20. which of the following special function keys allow the content in cell
a.   esc
b.   shift
c.   return
d.   Tab
Correct Answer: c
41. Late for your investors meeting? How can you quickly apply professional formatting to your sales forecast worksheet?
a.   Apply special attributes using Format Painter
b.   Apply an Auto Format Style
c.   Apply a selected background color
d.   All of above
Correct Answer: b

42. What excel feature can you use if you want to work with one record at a time?
a.   Auto Complete
b.   Auto Filter
c.   Data Form
d.   Sub Totals
Correct Answer: c

43. Excel uses the …. Function when creating a data table
a.   Average
b.   Count
c.   Sum
d.   Table
Correct Answer: d

44. You can copy cell formats from one cell to another by using the
a.   Backspace key
b.   Default font
c.   Format painter
d.   Formatting toolbar
Correct Answer: c

45. The accounting style shows negative numbers in
a.   Bold
b.   Brackets
c.   Parentheses
d.   Quotes
Correct Answer: c

46. You can use drag and drop to embed excel worksheet data in a word document
a.   By dragging a range of excel data to the word button on the taskbar while pressing the Ctrl key
b.   By dragging a range of excel data to the Word    button on the taskbar while pressing Shift key
c.   By displaying both applications side-by-side and dragging a selected range of Excel data into the word application window while pressing the Ctrl key
d.   a and c
Correct Answer: d

47. A ….. is a group of cells that form a rectangle on the screen.
a.   Calculation
b.   Formula
c.   Range
d.   Range address
Correct Answer: c

48. What term describes explanatory text attached to a cell
a.   Callout
b.   Comment
c.   Dialog
d.   Extension
Correct Answer: b

49. The drag and drop method of copying or moving
a.   Can be used between worksheets but not workbooks
b.   Can be used between workbooks but not worksheets
c.   Can be used between workbooks but not worksheets
d.   None
Correct Answer: c

50. 3-D reference in a formula
a.   Can not be modified
b.   Only appears on summary worksheets
c.   Limits the formatting options
d.   Spans worksheets
Correct Answer: d

Recommended Post

Programming Languages MCQ Question and Answer SET-II

Question and Answer SET-2

Programming Languages MCQ Question

Question 1:Which of the following is not true of FORTRAN?
  • a. it was developed for scientific and mathematical applications
  • b. it is one of the oldest high-level languages
  • c. it is a problem oriented language
  • d. it requires extensive internal documentation
  • e. all of above

Question 2:All of the following are divisions of the COBOL program except:
  • a. input-output
  • b. indentification
  • c. procedure
  • d. data
  • e. all of above divisions

Question 3:In a COBOL program, the input output section is within the .... division
  • a. identification
  • b. procedure
  • c. configuration
  • d. environment
  • e. none of above

Question 4:Which of hte following is not characteristic of COBOL
  • a. it is a very standardized language
  • b. it is a very efficient in terms of coding and execution
  • c. it has limited facilities for mathematical notation
  • d. it is very readable language
  • e. all of the above are characteristics

Question 5:Which of the following is an example of problem oriented language?
  • a. BASIC
  • b. PL/1
  • c. FORTRAN
  • d. All of above
  • e. none of above

Question 6:In the evaluation of a computer language, all of the following characteristics should be considered except?
  • a. application oriented features
  • b. efficiency
  • c. readability
  • d. softare development aids
  • e. hardware maintainance costs

Question 7:A factor in the selection of a source language is
  • a. programmer skill
  • b. language availability
  • c. program compatibility with other software
  • d. all of the above

Question 8:A computer generated output that lets programmer follow the execution of their programs line by line is a
  • a. core dump
  • b. trace routine
  • c. detail listing
  • d. source listing

Question 9:In BASIC, description comments are put in the source program with the
  • a. PRINT statement
  • b. REMARK statement
  • c. INPUT statement
  • d. DATA statement

Question 10:Which of the following generations of language will likely include the languages of the featuer?
  • a. first generation
  • b. second dgeneration or third generation
  • c. fourth generation
  • d. fifth generation
Click Here To See Programming Languages MCQ Question and Answer SET-I
Answers:
1. b       2.a       3.d       4.b       5.d       6.e       7.d      8.b       9.b       10.c

Programming Languages MCQ Question and Answer SET-1

MCQ Guestion and Answer

Question 1: Electronic spreadsheets are most useful in a situation where relatively .... data must be input but ...... calculations are requied.
  • a. little; simple
  • b. large; simple
  • c. large; complex
  • d. little; complex
Question 2: The two basic types of record access methods are
  • a. sequential and randon
  • b. direct and immediate
  • c. sequential and indexed
  • d. on-line and real-time
  • e. none of above
Question 3:Which file organization is allowed by a direct access storage device?
  • a. direct only
  • b. sequential and direct only
  • c. indexed and direct only
  • d. sequential, indexed and direct
  • e. none of above

Question 4:Sequential file organization is most appropriate for which of following applications?
  • a. Grocery store checkout
  • b. bank checking account
  • c. payroll
  • d. airline reservations
  • e. none of above

Question 5:Which of the following file organization is most effieient for a file with a high degree of file activity?
  • a. sequential
  • b. ISAM
  • c. VSAM
  • d. B-Tree
  • e. All of above

Question 6:One disadvantage of a direct access file is:
  • a. the delay in computiong the storage address
  • b. duplication of address locations
  • c. unsued, but available, storage locations
  • d. all of above

Question 7:All computers execute
  • a. BASIC programs
  • b. COBOL programs
  • c. Machine language program
  • d. FORTRAN programs
  • e. PL/1 programs

Question 8:Which of the following is most oriented to scientific programming?
  • a. FORTRAN
  • b. COBOL
  • c. BASIC
  • d. PL/1
  • e. RPG

Question 9:All of the following are disadvantage of RPG except:
  • a. it is a very machine dependent language
  • b. it is very limited in scope
  • c. is not suited for complex problems requiring extensive programming logic
  • d. it has larger storage requierments
  • e. all of the above are disadvantages

Question 10:Which of the following is not one of the process that a high level language program msut go through before it is ready to be executed?
  • a. translation
  • b. controlling
  • c. lading
  • d. linking
  • e. all of the above are necessary process
Answers:
1. d     2. a     3. d     4. c     5. a     6. a     7. c   8. a     9. b.     10.a
Loading...

Feature Article

Popular Posts

Recommended Article

Live cricket

Loading...