Showing posts with label Programming Language. Show all posts
Showing posts with label Programming Language. Show all posts

Programming Languages MCQ Question and Answer SET-II

Question and Answer SET-2

Programming Languages MCQ Question

Question 1:Which of the following is not true of FORTRAN?
  • a. it was developed for scientific and mathematical applications
  • b. it is one of the oldest high-level languages
  • c. it is a problem oriented language
  • d. it requires extensive internal documentation
  • e. all of above

Question 2:All of the following are divisions of the COBOL program except:
  • a. input-output
  • b. indentification
  • c. procedure
  • d. data
  • e. all of above divisions

Question 3:In a COBOL program, the input output section is within the .... division
  • a. identification
  • b. procedure
  • c. configuration
  • d. environment
  • e. none of above

Question 4:Which of hte following is not characteristic of COBOL
  • a. it is a very standardized language
  • b. it is a very efficient in terms of coding and execution
  • c. it has limited facilities for mathematical notation
  • d. it is very readable language
  • e. all of the above are characteristics

Question 5:Which of the following is an example of problem oriented language?
  • a. BASIC
  • b. PL/1
  • c. FORTRAN
  • d. All of above
  • e. none of above

Question 6:In the evaluation of a computer language, all of the following characteristics should be considered except?
  • a. application oriented features
  • b. efficiency
  • c. readability
  • d. softare development aids
  • e. hardware maintainance costs

Question 7:A factor in the selection of a source language is
  • a. programmer skill
  • b. language availability
  • c. program compatibility with other software
  • d. all of the above

Question 8:A computer generated output that lets programmer follow the execution of their programs line by line is a
  • a. core dump
  • b. trace routine
  • c. detail listing
  • d. source listing

Question 9:In BASIC, description comments are put in the source program with the
  • a. PRINT statement
  • b. REMARK statement
  • c. INPUT statement
  • d. DATA statement

Question 10:Which of the following generations of language will likely include the languages of the featuer?
  • a. first generation
  • b. second dgeneration or third generation
  • c. fourth generation
  • d. fifth generation
Click Here To See Programming Languages MCQ Question and Answer SET-I
Answers:
1. b       2.a       3.d       4.b       5.d       6.e       7.d      8.b       9.b       10.c

Programming Languages MCQ Question and Answer SET-1

MCQ Guestion and Answer

Question 1: Electronic spreadsheets are most useful in a situation where relatively .... data must be input but ...... calculations are requied.
  • a. little; simple
  • b. large; simple
  • c. large; complex
  • d. little; complex
Question 2: The two basic types of record access methods are
  • a. sequential and randon
  • b. direct and immediate
  • c. sequential and indexed
  • d. on-line and real-time
  • e. none of above
Question 3:Which file organization is allowed by a direct access storage device?
  • a. direct only
  • b. sequential and direct only
  • c. indexed and direct only
  • d. sequential, indexed and direct
  • e. none of above

Question 4:Sequential file organization is most appropriate for which of following applications?
  • a. Grocery store checkout
  • b. bank checking account
  • c. payroll
  • d. airline reservations
  • e. none of above

Question 5:Which of the following file organization is most effieient for a file with a high degree of file activity?
  • a. sequential
  • b. ISAM
  • c. VSAM
  • d. B-Tree
  • e. All of above

Question 6:One disadvantage of a direct access file is:
  • a. the delay in computiong the storage address
  • b. duplication of address locations
  • c. unsued, but available, storage locations
  • d. all of above

Question 7:All computers execute
  • a. BASIC programs
  • b. COBOL programs
  • c. Machine language program
  • d. FORTRAN programs
  • e. PL/1 programs

Question 8:Which of the following is most oriented to scientific programming?
  • a. FORTRAN
  • b. COBOL
  • c. BASIC
  • d. PL/1
  • e. RPG

Question 9:All of the following are disadvantage of RPG except:
  • a. it is a very machine dependent language
  • b. it is very limited in scope
  • c. is not suited for complex problems requiring extensive programming logic
  • d. it has larger storage requierments
  • e. all of the above are disadvantages

Question 10:Which of the following is not one of the process that a high level language program msut go through before it is ready to be executed?
  • a. translation
  • b. controlling
  • c. lading
  • d. linking
  • e. all of the above are necessary process
Answers:
1. d     2. a     3. d     4. c     5. a     6. a     7. c   8. a     9. b.     10.a

Create Ordered Form Project using simple HTML Code

HTML stands for Hyper Text Markup Language.HTML is Markup language,A markup language set of Tags and attributes. In this project using basic HTML tag and attribute as form,table,hr,dd,dl,input etc.
Ordered Form  Project using simple HTML Code,
<html>
<head>
<title>Multiple forms in a project
</title>
</head>
<body>
<h1 align="center">High Choice T-Shirt Collection</h1>
<form action="mailto:youremail@yahoo.com"method="post"enctype="text/plain">
What the size of T-Shirt you would like to recive?
<br>
<input name="size"type="radio"value"S">Small:
<input name="size"type="radio"value"M">Medium:
<input name="size"type="radio"value"L">Large:
<input name="size"type="radio"value"XL">Extra Large:
<input name="size"type="radio"value"XXL">XExtra Large:
<input name="size"type="radio"value"OT">Other:
<br>
<input type="submit"value="Send">
</form>
<hr>
<form action="mailto:youremail@yahoo.com"method="post"enctype="text/plain">
<table>
<tr>
<td>Name:</td>
<td>
<input type="text"Name="Name"size="50">
</td></tr><tr><td>Phone Number:</td>
<td><input type="text"Name="Phone"size="10">
</td></tr><tr><td>Adress:</td>
<td>
<input type="text"Name="AD"size="50">
</td></tr>
</table>
<input type="submit">
</form>
<hr>
<form action="mailto:youremail@yahoo.com"method="post"enctype="text/plain">
<dl>
<dt><b>How would you like to pay?<b>
<dd><input name="Pay"type="Radio"value="Cash"checked>Cash
<dd>
<input name="Pay"type="Radio"value="cheque">Cheque
<dl><dt>Credit Card
<dd>
<input Name="Pay"Type="radio"Value="Visa">Visa
<dd><input name="Pay"Type="radio"value="MC">Master Card
<dd><input name="pay"Type="radio"value="AE">American Express
</dl></dl>
<input type="submit"value="send">
</form>
</body>
</html>
</form>
</body>
</html>
Output
HTML Code
Output 
Note: Type your email id(youremail@yahoo.com) where indicate red colour.

Complete Guide about DOS and DOS Commands

DOS-Disk Operating System

What is Booting?

Ms Dos

It is procedure by which we can ready the computer to do any task according to our choice.Booting are two types:
  • Hot Booting (Worm Booting)
  • Cold Booting (Cool Booting)

Cold Booting:-

When the machine is off and we boot the machine by pressing power switch from switch board and then on the power switch of CPU box, this type of booting is called cold Booting.

Hot Booting:-

When the machine is on and we reboot the machine by pressing Ctrl+Alt+Del switch at a time from keyboard or by pressing RESET switch from CPU box,this type of booting is called Hot Booting.

What is DOS?

The very first operating system used on the earliest IBM PCs was called simply the Disk Operating System,abbreviate DOS.
DOS(Disk Operating System) is an acronym for several closely related operating systems that dominated the IBM PC compatible market between 1981 and 1995, or until about 2000 including the partially DOS-based Microsoft Windows versions 95, 98, and Millennium Edition.
Related systems include MS-DOS, PC DOS, DR-DOS, FreeDOS, ROM-DOS, and PTS-DOS
Command:-
Command is a set of instruction.There are mainly two types of DOS command
  • Internal Command
  • External Command

Internal Command:-

These commands are automatically loaded into the computer's memory during booting process.They are actually included into the Command.com file.These commands are executable immediately after DOS prompt.
System Prompt or DOS Prompt:
C:\> This is called system prompt.
Note:-Where  C is drive name and '\' symbol means back slash.
Example of some Internal command-Date,Time,Ver,Vol,Cls,Type,Copy con,Copy,Ren,Del,MD,CD etc.

External Command:-

These commands are meant for special purposes.These are found in separate files on Hard disk or Floppy Disk,so that they don't typically consume valuable memory space.They are loaded into memory only as called that specifies command name.This are also called Disk-Resident commands.
Example of some External Commands-Attrib,Chkdsk,Label,FC,Xcopy,Move,Mode,Mem,More,Sort,Find,Tree,Help,Edit etc.

Some Important Internal and External DOS commands

Copy Con
(Internal)
syntax:-C:\>Copy con (File Name)<Enter>
This Command is used to make a new file
TYPE
(Internal)
Syntex:-C:\>Type [target drive:path\file name] <Enter>
This command is used to view the content of any file.
APPEND
(External)
APPEND ;
APPEND [d:]path[;][d:]path[...]
APPEND [/X:on|off][/path:on|off] [/E]
Displays or sets the search path for data files. DOS will search the specified path(s) if the file is not found in the current path.
ASSIGN
(External)
ASSIGN x=y [...] /sta
Redirects disk drive requests to a different drive. 
ATTRIB
(External)
ATTRIB [d:][path]filename [/S]
ATTRIB [+R|-R] [+A|-A] [+S|-S] [+H|-H] [d:][path]filename [/S]
Sets or displays the read-only, archive, system, and hidden attributes of a file or directory.
BACKUP
(External)
BACKUP d:[path][filename] d:[/S][/M][/A][/F:(size)] [/P][/D:date] [/T:time] [/L:[path]filename]
Makes a backup copy of one or more files. (In DOS Version 6, this program is stored on the DOS supplemental disk.)
BREAK
(Internal)
BREAK =on|off
Used from the DOS prompt or in a batch file or in the CONFIG.SYS file to set (or display) whether or not DOS should check for a Ctrl + Break key combination.
CALL
(Internal)
CALL [d:][path]batchfilename [options]
Calls another batch file and then returns to current batch file to continue.
CHDIR
(Internal)
CHDIR (CD) [d:]path
CHDIR (CD)[..]
Displays working (current) directory and/or changes to a different directory.
CHKDSK
(External)
CHKDSK [d:][path][filename] [/F][/V]
Checks a disk and provides a file and memory status report.
CHOICE
(Internal)
CHOICE [/C[:]keys] [/N][/S][/T[:]c,nn] [text]
Used to provide a prompt so that a user can make a choice while a batch program is running. 
CLS (Clear Screen)
(Internal)
CLS
Clears (erases) the screen. 
COMMAND
(External)
COMMAND [d:][path] [device] [/P][/E:(size)] [/MSG][/Y [/C (command)|/K (command)]
Starts a new version of the DOS command processor (the program that loads the DOS Internal programs).
COPY
(Internal)
COPY [/Y|-Y] [/A][/B] [d:][path]filename [/A][/B] [d:][path][filename] [/V]
or
COPY [/Y|-Y][/A][/B] [d:][path]filename+[d:][path]filename[...][d:][path][filename] [/V] 
Copies and appends files.
DATE
(Internal)
DATE mm-dd-yy
Displays and/or sets the system date.
TIME
(Internal)
Syntax:-C:\>Time<Enter>
Show the system Time ,then you can set new time or can exit by pressing Enter if you don't want to change.
DEBUG
(External)
DEBUG [pathname] [parameters]
An MS-DOS utility used to test and edit programs.
DEFRAG
(External)
DEFRAG [d:] [/F][/S[:]order] [/B][/skiphigh [/LCD|/BW|/GO] [/H]
DEFRAG [d:] [/V][/B][/skiphigh] [/LCD]|/BW|/GO] [/H]
Optimizes disk performance by reorganizing the files on the disk. 
DEL (ERASE)
(Internal)
DEL (ERASE) [d:][path]filename [/P]
Deletes (erases) files from disk.
DELOLDOS
(External)
DELOLDOS [/B]
Deletes all files from previous versions of DOS after a 5.0 or 6.0 installation.
DELTREE
(External)
DELTREE [/Y] [d:]path [d:]path[...]
Deletes (erases) a directory including all files and subdirectories that are in it. 
DEVICE
(Internal)
DEVICE=(driver name)
Used in the CONFIG.SYS file to tell DOS which device driver to load.
DEVICEHIGH
(Internal)
DEVICEHIGH=(driver name)
Like DEVICE, DEVICEHIGH is used in the CONFIG.SYS file to tell DOS which device driver software to use for devices; however, this option is used to install the device driver into the upper memory area.
DIR
(Internal)
DIR [d:][path][filename] [/A:(attributes)] [/O:(order)] [/B][/C][/CH][/L][/S][/P][/W] 
Displays directory of files and directories stored on disk.
DISKCOMP
(External)
DISKCOMP [d:] [d:][/1][/8]
Compares the contents of two diskettes. 
DISKCOPY
(External)
DISKCOPY [d:] [d:][/1][/V][/M]
Makes an exact copy of a diskette.
DOS
(Internal)
DOS=[high|low],[umb|noumb]
Used in the CONFIG.SYS file to specify the memory location for DOS. It is used to load DOS into the upper memory area and to specify whether or not the upper memory blocks will be used.
DOSKEY
(External)
DOSKEY [reinstall] [/bufsize=size][/macros][/history][/insert|/overstrike] [macroname=[text]]
Loads the Doskey program into memory which can be used to recall DOS commands so that you can edit them. 
EDIT
(External)
EDIT [d:][path]filename [/B][/G][/H][/NOHI]
Starts the MS-DOS editor, a text editor used to create and edit ASCII text files.
EXIT
(Internal)
EXIT
Exits a secondary command processor.
MEM
(External)
MEM [/program|/debug|/classify|/free|/module(name)] [/page] 
Displays amount of installed and available memory, including extended, expanded, and upper memory.


MS DOS All Ping Commands and their Functions

Ping Functions Using Command prompt

What is Ping Command?

The ping command is a Command Prompt command used to test the ability of the source computer(Pc) to reach a specified destination computer. The ping command is usually used as a simple way verify that a computer can communicate over the network with another computer(Pc) or network device.
Instructions:-
Step-1.Go To Start Menu
Step-2.Select RUN option
Step-3.Type CMD in the open text box.Then appear below the figure.

command prompt

Syntax of all ping Command :-
Example Of Ping Command .. In DOS .. c:>ping 192.168.0.1 -t 
Syntax:-c:>ping$192.168.0.1 -t
$ means space,192.168.0.1 is a IP address ,and -t  is command. Options:-

  • -t Ping the specified host until interrupted
  • -a Resolve addresses to hostnames
  • -n count Number of echo requests to send
  • -l Size Send buffer size
  • -f Set Don't Fragment flag in packet
  • -i TTL Time To Live
  • -v TOS Type Of Service
  • -r Count Record route for count hops
  • -s Count Times tamp for count hops
  • -j Host-list Loose source route along host-list
  • -k Host-list Strict source route along host-list
  • -w Timeout Timeout in milliseconds to wait for each reply
                 Experiment to see how helpful these can be!Enjoy It.
  • To learn More Command Prompt Command  Visit Now

Visual Basic all Beginner



Introduction:

VBVisual Basic is a third-generation event-driven programming language and integrated development Microsoft for its COM programming model first released in 1991.VISUAL BASIC is a high level programming language which  evolved from the earlier DOS version called BASIC. BASIC means Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code.It is a very  easy programming language to learn. The code look a lot  like English Language. Different software companies produced different versions of BASIC, such as Microsoft QBASIC, QUICKBASIC, GWBASIC ,IBM BASICA and so on.
environment (IDE) from

Visual Basic is a powerful programming system allows us to create applications that fully make use of facilities of GUI (Graphical User Interface ). The programming system is a windows-based productivity tool. It is an event-driven programming model. It provides a rapid application developed environment,a rich object-based language with a set of easy-to-use debugging tools.

The Visual Basic Scripting edition (Vb Script) is a widely used scripting language and a subset of Visual Basic language.

Visual Basic Support tools for the following feature:


  • Data access feature allow you to create databases,front-end applications,and scalable server-side components for most popular data base formats, including Microsoft SQL Server and other enterprise-level databases.
  •  ActiveX technologies allows you to use the functionality provide by other applications,such as Microsoft Word, Word Processor ,Microsoft Excel spreadsheet, and other Windows application .You can even automate applications and object created using the Professional or Enterprise editions of Visual Basic.
  •  Internet capabilities make it easy to provide access to documents and applications across the Internet or intranet from within your application,or to create Internet server applications.
  • Your finished application is a true.exe file that uses a Visual Basic Virtual Machine that you can freely distribute.

Visual Basic is available in three editions.


  • Learning edition
  • Professionals Edition
  • Enterprise Edition
                 The learning Edition contains all the tools you need to build your powerful applications. The Professional Edition include Crystal Reports and ActiveX Controls. Enterprise Edition has Advance Database Management Tools,the Automation Manager and the Component Manager. 

Getting Started with Visual Basic :

VB(Visual Basic ) is not just just a language. It is an Integrated Development Environment (IDE)  in which you developed, run ,test and debug your application programs.Starts Visual Basic and you will see the window as shown in the figure below. Here you are prompted to select the type of project you want to create.

VB


Using Visual Basic ,you can create the following types of projects in the forms of icons-
Standard EXE,Active EXE, ActiveX DLL, ActiveX Control VB Application, Addin,ActiveX Document EXE ,ActiveX Document DLL.

The Window in the above figure also has three tabs- New , Existing , Recent
  • In the New tab,you can select a new Project.
  • In the Existing tab,you can select an existing project and Open it.
  • To open a project in which you are working recently,select Recent tab which contains the list of most recently opened Projects.
Select the Standard EXE icon and then click an Open to open the window as shown below:

---->> First open Microsoft Visual Basic 6. Normally, a default form with the name Form1 will be available for you to start your new project. Now, double click on Form1, the source code window for Form1 as shown in figure below will appear. The top of the source code window consists of a list of objects and their associated events or procedures. In figure below, the object displayed is Form and the associated procedure is Load.


vb


When you click on the object box, the drop-down list will display a list of objects you have inserted into your form as shown in figure below. Here, you can see a form with the name Form1, a command button with the name Command1, a Label with the name Label1 and a Picture Box with the name Picture1.

vb


----->> Similarly, when you click on the procedure box, a list of procedures associated with the object will be displayed as shown in figure below. Some of the procedures associated with the object Form1 are Activate, Click, Double-Click , DragDrop, keyPress and more. Each object has its own set of procedures. You can always select an object and write codes for any of its procedure in order to perform certain tasks.

vb



  Programme Code Example :

Private Sub Form_Activate ( )
Print 20 + 10
Print 20 - 10
Print 20 * 10
Print 20 / 10
End Sub

---->> When you press F5 (Click on Menu bar and select --> Run and also click start Or Click Run tool ) to run the program.show statement like in the figure below.

Output :


Vb
Beginner More then 100 programmes

Feature Article

Popular Posts

Recommended Article

Live cricket